Om platsen

PLATSEN DÄR VI BOR


Loutro, vid foten av bergsmassivet Lefka Ori, på sydvästra Kreta. Det är en plats för vila, bad och långa samtal - och en utmärkt utgångsplats för vandring. Vissa bybor säger stolt: "Things to do in Loutro - nothing!". Men vi vet precis vad ni ska göra där.


Loutro ligger i området Sfakia, ca 7 mil söder om Chania. Under flera tusen år har Sfakia varit bebott. Människor har levt på vad naturen har att ge - men det på en plats som varit utsatt för inkräktare och förtryck, då bland annat romare, venitianare och turkar invaderat Kreta och gjort allt för att kuva de stolta sfakianerna. Dessa har alltid gjort motstånd och ofta funnit skydd bland branta berg och djupa raviner.


Om naturen kan vara karg och svårtillgänglig, är människorna där dess motsats. Idag lever byborna nästan uteslutande på småskalig turism. Flera familjer driver små hotell och tavernor, och det är där vi får husrum.


Under vår och höst är det främst vandrare som besöker byn – eller de som vill ”göra ingenting”. Det kan vara fullsatt på restaurangerna på kvällen, men trots det är det en mycket lugn atmosfär. Att byn inte har någon bilväg bidrar givetvis, men Loutro lockar människor som främst vill vara aktiva på dagarna och sova på nätterna.

VÅRA VANDRINGAR


Att vandra på sydvästra Kreta är svindlande vackert, kuperat och varierat. Ibland skuggar pinjeskog eller olivträd, ibland går vi under solens strålar i flera timmar. Terrängen varierar också; från sand, via stenar och klippor, till hårt upptrampade stigar.


Vi utgår från Loutro och gör bland annat dessa vandringar:


Aradenaravinen (snyggare än Samaria)

Imbrosravinen (som spelade en viktig roll under Andra Världskriget)

Agia Ekaterini och Anopoli (nära 700 möh)

Agios Pavlos (med dess enorma sanddyner)

Sougia och Lissos (där det finns helande källvatten)


Och varför inte gå till en strand där det går att finna drickbart sötvatten mellan stenarna, bara någon meter från Medelhavet?


Hur krävande är då vandringarna? Vi vill att du klarar av att gå i flera timmar per dag, i ojämn terräng, men förstås inklusive paus för vila, mat och bad. Det enda du för övrigt behöver är bra skor - gärna vandringskängor som ger bra stöd åt fotleden.


Vi har två olika typer av resor - en längre vandringsresa där vi de första dagarna går längs sydkusten från plats till plats, för att slutligen tillbringa några dagar i Loutro. Denna resa är mer krävande än den "vanliga" vandringsresan, då vi gör dagsturer från Loutro.


Om ni har frågor om vandringarna, eller undrar "Klarar jag det här?!?" - hör gärna av er, så kan vi berätta mer.


MER ÄN ATT BARA GÅ


Stanna upp, blicka ut över havet, kisa upp mot solen... För oss är de svettiga vandringarna ändå motsatsen till en slitsam prestation.


Du kommer in i en särskild rytm, där det bara är du, stigen, stenarna, solen, timjanbuskarna. När ett steg följs av ytterligare ett, som följs av ytterligare ett... När du går och går och så har en timme passerat, trots att landskapet nästan är oförändrat. Du upplever ett lugn i den repetitiva rörelsen. Själva vandringen är målet. Visst är det skönt att komma fram till en strand, där det bjuds ett svalkande dopp, eller en skuggig oas, där det finns en kall öl - men du vill gå vidare.


Det är någonting med det där att gå. 


Du kan inte skynda dig, för stigen kräver varsamhet. Du kan inte gå för långsamt, för då dröjer det innan du når den välbehövliga skuggan. Du kommer in i vandringsrytmen, när det är du, stigen, stenarna, solen, timjanbuskarna.


Det är avslappning i rörelse, det är meditation.KONTAKTA OSS


Maila

info@mountaingoat.se


Ring

tel 076-149 53 91

VIKTIG INFORMATION


De som följer med på dessa vandringsresor gör det på egen risk. Mountain Goat kan ej ta ansvar för eventuella skador i samband med vandringarna. Vi uppmanar våra resenärer att i förväg se över reseskyddet i hemförsäkringen.